Onderwijs

Hoe wij werken vanuit onze visie

Wij zijn Limus. Een middelbare school waar kennis over jezelf en de ander net zo belangrijk is als kennis van de wereld. Op Limus ontdek je wie je bent en wat je kunt, zodat je vanuit vertrouwen keuzes maakt. Limus is een plek waar jij jouw interesses gebruikt als startpunt binnen projecten met onderwerpen uit de wereld om je heen. Je werkt aan een stevige kennisbasis en maakt op verschillende manieren zichtbaar wat je hebt geleerd. Zo verbreed je je blik en word je een zelfbewuste wereldburger.

Op het Limus doen we het samen. Samen met jou, je ouders en onze omgeving.

Wij helpen je te leren door binnen een duidelijke structuur jouw nieuwsgierigheid te prikkelen. We geloven dat goede technologie en persoonlijke mentoring en feedback jouw leerproces versnellen. We werken met bevlogen docenten die ons onderwijs dragen en we gebruiken bewezen concepten om de kwaliteit van ons onderwijs te borgen.

We werken in projecten (Project Based Learning) om ervoor te zorgen dat jij in de praktijk betrokken wordt bij echte vraagstukken, waardoor de inhoud beter beklijft. Je begrijpt waarom vakken met elkaar samenhangen. Voor het oplossen van die vragen maak jij verbinding met de wereld om je heen. 

Voor de vormgeving van onze projecten gebruiken we de vakinhoud van Great Learning: het International Middle Year Curriculum (IMYC) dat alle eisen voor het Nederlands én internationaal onderwijs in de onderbouw dekt. 

Project Based Learning zorgt aantoonbaar voor betere leerresultaten en de ontwikkeling van belangrijke competenties. Om overal in dezelfde taal over competenties te kunnen spreken, maken wij gebruik van het Deep Learning framework: dit zijn zes mondiale competenties die zorgen voor verdiepend leren en betekenisvolle verandering. We helpen jou om de volgende competenties te ontwikkelen:

  • Samenwerken
  • Burgerschapsvorming
  • Communicatie
  • Karakterontwikkeling
  • Kritisch denken
  • Creativiteit

We geloven dat onze onderwijsvisie nu relevanter is dan ooit tevoren. Bestaande manieren van werken verdwijnen en verouderde structuren en systemen kraken in hun voegen. Door het bieden van een brede brugklas, het werken in projecten en het focussen op de ontwikkeling van competenties zijn we in staat om excellentie én gelijke kansen voor iedereen te creëren. We dragen daarmee ons steentje bij aan het doel om de toenemende kansenongelijkheid in de wereld om te keren. Er is behoefte aan daadkrachtige probleemoplossers die nieuwsgierig zijn en nieuwsgierig blijven om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

Onze kernwaarden

We vinden het belangrijk dat jij ons onderwijs leuk en aantrekkelijk vindt. Dat jij nieuwsgierig blijft en dat het leuk blijft om te leren! Met jou zorgen we ervoor dat jouw tijd op het Limus een tijd wordt om nooit te vergeten. Een tijd waarin jij jezelf ontwikkelt, waarin je leert wie je bent en hoe jij jouw steentje bij kunt dragen aan een mooie(re) wereld. Onze kernwaarden omschrijven wat wij belangrijk vinden, voor jou, op onze school.

  1. Je ontwikkelt jezelf (persoonlijke ontwikkeling)
  2. Je leert de wereld ontdekken (nieuwsgierigheid)
  3. Je hebt invloed op wat je leert (zelfregulatie)
  4. Je begrijpt waarvoor je iets leert (contextrijk leren)

Je ontwikkelt jezelf (persoonlijke ontwikkeling)

Wij geloven dat leren het beste mogelijk is als jij eerlijk en zonder (voor)oordelen naar jezelf en jouw omgeving kan kijken. Bij ons staan persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie centraal. Je ontwikkelt jezelf voortdurend: niet alleen op het gebied van kennis, maar juist ook als persoon. Je staat open voor de meningen, kennis en kwaliteiten van anderen en kijkt met vertrouwen en positief naar de wereld om je heen. We stimuleren je om groot te dromen en helpen je om stappen te zetten om jouw dromen te verwezenlijken. Je leert jezelf en jouw creativiteit te laten zien. Wij stimuleren je om trots te zijn op je eigen ontwikkeling en om daarover te praten met anderen.

Hoe helpen wij jou daarbij? 

We helpen jou bij je ontwikkeling door regelmatig gesprekken met je te voeren. Sommige gesprekken vinden op vaste momenten plaats, maar juist ook tussen de lessen en projecten door zullen we je vragen hoe het met je gaat. Onze mentoren en docenten geven je waarderende feedback op je ontwikkeling en vragen jou om feedback op wat er moet gebeuren. Je kan daarbij de ruimte nemen die je nodig hebt. Ruimte om je te ontwikkelen in onze brede brugklas, maar ook ruimte om je eigen keuzes te maken. Je leert om met anderen te delen hoe jij je voelt. Zit je lekker in je vel? Ben je fit en gezond? Voel jij je op je plek in de klas en op school? 

Daarnaast praat je ook over hoe het ‘leren leren’ gaat en hoe jij je competenties ontwikkelt, over waar je nieuwsgierig naar bent en over wat je interesses zijn. Gebruik je de juiste leerstrategieën? We laten jou zien welke stappen je nog kan zetten terwijl jij leert hoe je aan je ouders en anderen om je heen kan verwoorden hoe jij je voelt en op welke ontwikkelingen jij trots bent.

Je leert de wereld ontdekken (nieuwsgierigheid)

Je leert niet alleen in het klaslokaal. Je bent onderdeel van een groter netwerk, zowel binnen de school als daarbuiten. We prikkelen jouw nieuwsgierigheid door te werken in leuke projecten waarbij je samenwerkt met de buurt, met andere scholen in Nederland of mensen aan de andere kant van de wereld. We weten dat ook jij nieuwsgierig bent naar dingen die je ziet of hebt gehoord en stimuleren je om binnen en buiten onze school op ontdekkingstocht te gaan. We dagen je uit om de wereld om je heen te ontdekken. Zo word je een wereldburger met het vermogen om voor de mensen om je heen te zorgen en om actie te ondernemen als dat gevraagd wordt.

Hoe helpen wij jou daarbij?

Met onze lessen in de kernvakken, de projecten, de (verdiepings)lessen en (digitale)lesstof bieden we je informatie die jou helpt bij die ontdekkingstocht. Je leert verschillende talen, zodat je kunt communiceren met de wereld om je heen. We helpen je te ontdekken hoe jij goed (samen) onderzoek kunt doen en dagen je uit om kritisch te denken over dat wat je ontdekt. Door verbinding te maken met de wereld om je heen ontdek jij wat je belangrijk vindt en hoe jij jouw steentje kan bijdragen aan een mooiere wereld!

Je hebt invloed op wat je leert (zelfregulatie)

Op het Limus begrijp je waarom je leert en heb je invloed op wat je leert. Jij stelt doelen voor je eigen leerproces en denkt na over hoe je deze doelen kunt behalen. Je krijgt dus de ruimte om je programma gedeeltelijk zelf in te vullen en aan te passen op basis van wat jij leuk vindt! Jouw doelen zijn niet alleen leerdoelen voor je vakken. Omdat je veel werkt in projecten ontwikkel jij je ook voortdurend op het gebied van competenties. Dat komt bijvoorbeeld omdat je veel samenwerkt en je leert te reflecteren op je eigen handelen, op je eigen kwaliteiten en je gestelde doelen.

Hoe helpen wij jou daarbij?

We werken met een verlengde brugperiode. We geloven namelijk dat jouw talenten nog volop in ontwikkeling zijn. Daarom gaan we pas in het 3e jaar samen met jou, je ouders en mentor kijken via welke route jij eindexamen gaat doen: mavo, havo of vwo. We zijn ervan overtuigd dat ons onderwijs heel veel kansen biedt om jezelf als leerling optimaal te ontplooien. Tegelijkertijd dagen we je behoorlijk uit om samen te ontdekken waar jouw lat ligt!

Onze docenten en mentoren helpen je hierin door jou waarderende feedback en (vakinhoudelijke) informatie en steun te geven.  Ons onderwijs is hier speciaal voor ingericht. Binnen de vakoverstijgende projecten heb jij veel keuzevrijheid. Je kan bijvoorbeeld (vaak) kiezen waaraan je werkt, met wie je samenwerkt en op welke manier jij wilt laten zien wat je geleerd hebt en waarom je daar trots op bent. We maken gebruik van digitale technologieën om jouw leerproces te versnellen en te verdiepen. Onze (digitale) leermaterialen, de (verdiepings)lessen, en onze bevlogen medewerkers ondersteunen je bij het leren.

Je begrijpt waarvoor je iets leert (contextrijk leren)

Bij ons werk je elke dag aan levensechte projecten. We dagen je uit om je te verbinden met de wereld om ons heen en om zelf of samen met je projectgroep oplossingen te vinden voor dingen die jij belangrijk vindt. Dit kan zijn door het organiseren van een evenement om geld in te zamelen voor mensen die dat nodig hebben. Maar ook door het bedenken én bouwen van het huis van de toekomst of door het doen van veldwerk of maatschappelijke stages. Dat doen we in Nederland maar ook internationaal. Zo leer je bijvoorbeeld ook de natuur om je heen beter kennen en maak je kennis met nieuwe mensen en culturen.

Hoe helpen wij jou daarbij?

Bij ons doe je nieuwe kennis op en leer je om deze te gebruiken in de echte wereld. Hiervoor zetten we ons continu uitbreidende netwerk in. Op die manier begrijp jij waarvoor je leert en waarom je dingen leert. Ieder jaar bieden wij jou de kans om stage te lopen in een beroepsgroep die jij vindt passen bij de projecten die je gedaan hebt. Je ontdekt dan direct welke beroepen er zijn en welke kennis je voor zo’n beroep nodig hebt.

Blended Learning (wij werken met laptops én boeken)

Blended Learning betekent bij ons dat je leert uit boeken maar ook door het inzetten van je laptop. Als je bij ons op school komt kunnen je ouder(s)/verzorger(s) middels een regeling op school een laptop voor je aanschaffen, of mag jij je eigen laptop meebrengen als je er al één hebt. Voorafgaand aan leerjaar 1 informeren we je uitgebreid over die mogelijkheden. 

We werken bewust met een mix van boeken en laptops omdat we het belangrijk vinden dat jij alle vaardigheden leert: het lezen en leren van papier, het schrijven op papier, maar ook het werken met digitale lesprogramma's en apps op een laptop. 

Ook moderne vaardigheden komen bij ons aan bod: we zetten bijvoorbeeld 3D printers in tijdens onze projecten en leren je hoe je goed kunt omgaan met Artificial Intelligence. Natuurlijk leer je ook hoe je online én offline op een juiste manier kan communiceren.

Hoe wij beoordelen en je resultaten monitoren

Op het Limus worden je vorderingen goed in de gaten gehouden en beoordeeld. Drie keer per jaar ontvang je een portfolio met aansluitend een ontwikkelgesprek. In het portfolio kijken we terug op jouw ontwikkeling op competenties, reflecteren we met jouw op jouw welzijn en ontvang je gerichte feedback op de leerdoelen.

Feedback op leerdoelen
Het werken met leerdoelen geeft leerlingen richting aan het leren. Bij het lezen van een leerdoel ga je zelf al de belangrijkste woorden eruit lichten, ze bevorderen dat jij zelf als leerling kan en gaat inschatten of je iets al kunt én ze zorgen ervoor dat feedback effectiever wordt.

Wij meten jouw voortgang op leerdoelen bijvoorbeeld op de momenten dat jij bij een projectafsluiting laat zien wat je geleerd hebt. Daarnaast krijg je bij ons ook een beperkt aantal toetsen waarbij we met jou kijken of je de leerdoelen al beheerst. We doen dit omdat wij vinden dat je ook moet leren om in één keer een grotere hoeveelheid stof te leren en beheersen. 

Hoe wordt dit zichtbaar?
Wij gebruiken een systeem met leerdoelen dat gekoppeld is aan alle vakken en projecten. Wij bepalen steeds per periode of project welke leerdoelen hierin aan bod komen. Als leerling, maar ook als ouder en docent of mentor kun je daarna zien wat er behaald is en krijg je per vak en project feedback op je ontwikkeling op de verschillende onderdelen.

Huiswerk

In principe maak je al je huiswerk op school. Daarvoor is tijd ingepland. Als je naar huis gaat, ben je klaar en kun je met je andere hobby's aan de slag gaan. Het zal af en toe voorkomen dat je voor een toets thuis wat moet leren omdat we het ook belangrijk vinden dat jij leert grotere hoeveelheden stof te beheersen.

Loopbaan oriëntatie begeleiding (LOB)

Op het Limus bereiden we je voor op de toekomst. Dat betekent ook dat we met je gaan nadenken over welke vervolgopleiding je gaat doen. De eerste drie jaar werk je aan de kernvakken op jouw eigen niveau. In de levensechte projecten ontdek je al snel waar jouw interesses liggen! Je werkt daarbij samen met vmbo-tl, havo en vwo leerlingen. Als jij meer praktisch leert, kun je veel leren van iemand die zaken op een meer theoretische manier aanpakt en omgekeerd. In het derde jaar maak je je profielkeuze en kijken we samen via welke route jij eindexamen gaat doen.

Al vanaf het eerste jaar krijg je via de projecten te maken met organisaties buiten de school. Daarnaast zijn er voor alle leerlingen jaarlijks twee stagedagen. Dan loop je een dag(deel) mee op een werkplek waar jij nieuwsgierig naar bent. We bouwen met jouw een portfolio op waarin jij ontdekt waar jouw interesses liggen, zodat je een weloverwogen keuze voor een profiel en/of studierichting kan maken.

(Wereld)burgerschap op het Limus

Burgerschap is de sleutel tot het vormen van actieve, verantwoordelijke en betrokken leden van de samenleving. Burgerschapsonderwijs bereidt leerlingen voor om hun stem te laten horen, maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en bij te dragen aan een rechtvaardige en inclusieve wereld.

Op het Limus liggen democratische waarden en principes aan de basis van ons onderwijsconcept, beleid, structuur en dagelijkse praktijk. Leerlingen worden aangemoedigd om kritisch te denken, vragen te stellen en openlijk te discussiëren over verschillende onderwerpen. Leerlingen hebben de vrijheid om keuzes te maken in hun leerproces en om hun interesses te volgen. Tegelijkertijd worden ze aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leren en gedrag. Er is veel ruimte voor zelfreflectie. Ouders, leerlingen en teamleden worden gestimuleerd om mee te denken en mee te beslissen. Het Limus streeft naar het creëren van een gemeenschap waarin democratische waarden in de praktijk worden gebracht met als doel leerlingen te leren over en te laten oefenen met actief burgerschap.

Projecten op het Limus hebben altijd betrekking op maatschappelijke kwesties. Ze halen de wereld de school binnen en brengen de school de wereld in. We werken daar waar mogelijk samen met organisaties buiten de school. Integratie van burgerschap in de projecten geeft ons kans om leerlingen naast het opdoen van de nodige kennis, ook te laten oefenen met de vaardigheden en houding die nodig zijn om actieve, verantwoordelijke burgers te zijn. Ze leren hoe ze hun kennis en vaardigheden kunnen inzetten om positieve verandering in de wereld teweeg te brengen. Binnen deze projecten komen alle belangrijke bouwstenen voor burgerschapsontwikkeling aan bod.

Internationalisering

In onze doorlopende leerlijn van burger naar wereldburger wordt beschreven welke competenties worden verworven en hoe de opbouw is naar verschillende internationaliseringsactiviteiten. We beginnen dicht bij huis, in de eigen omgeving en gaan daarin steeds een stapje verder. In het examenjaar gaan leerlingen in het buitenland stage lopen of vrijwilligerswerk doen. We zoeken daarbij de samenwerking met verschillende externe partners zoals : Global Exploration, Nuffic en Unesco.

Maatschappelijke stage en begeleiding voor je studiekeuze

In elk schooljaar zijn er twee stagemomenten ingepland. In het eerste jaar zijn dit snuffelstages, waarbij het later in de schoolloopbaan steeds concreter gericht is op het verkennen van het toekomstige beroepenveld. We stimuleren leerlingen om gebruik te maken van het brede netwerk van de school. Contacten van medeleerlingen en ouders, bedrijven waarmee we samenwerken in de projecten en het netwerk van de onderwijsorganisatie waarvan het Limus College onderdeel is. 

Omdat je in levensechte projecten werkt en al regelmatig stage loopt vanaf de brugklas, ontdekt je al vroeg waar je interesses liggen. We werken vanaf leerjaar 1 met een doorlopende leerlijn loopbaanoriëntatie (LOB). Zo kan je in leerjaar drie een profiel kiezen dat bij jouw kwaliteiten en interesses past en uiteindelijk ook een vervolgstudie waar jij blij van wordt!

Samenwerkingspartners

Op het Limus werken we samen met diverse partners. Dit zijn organisaties die onderdeel maken van onze projecten, zoals bedrijven, culturele instellingen en externe vakexperts. Maar we werken ook samen met partners op (innovatief) onderwijskundig gebied. Zo zijn we onderdeel van het internationale netwerk New Pedagogies for Deep Learning en het netwerk van IMYC (International Middle Years Curriculum).

Leerlingen met bijzondere talenten

Het Limus College (h)erkent graag het talent in elk kind. Ons onderwijs is erop gericht om deze talenten te ontdekken en/of verder te ontwikkelen. Sommige leerlingen hebben talenten die ook buiten school veel tijd vragen. Denk aan bijzondere talenten op sport, kunst of science. We gaan dan graag in gesprek over de gevolgen die dit heeft voor je onderwijs. Soms worden hierbij andere instanties zoals de leerplichtambtenaar of de inspectie betrokken. We zijn geen LOOT school en hebben dus geen bijzondere afspraken met de inspectie voor leerlingen die op hoog niveau sporten. We denken wel graag in mogelijkheden en hebben leerlingen die hun sport goed met school kunnen combineren!