Met wie contact over wat en hoe
Voor jou als leerling is je eerste aanspreekpunt altijd je docent en/of mentor.
Voor ouder(s)/verzorger(s) is de mentor het eerste aanspreekpunt. Voor de meeste communicatie met ouder(s)/verzorger(s) gebruiken we de Limus (Hoy) app. Hiermee kunnen ze verschillende personen in de school bereiken en houdt de school ze op de hoogte van alle belangrijke informatie. Via deze app melden ze ook hun kind ziek en kunnen ze bijvoorbeeld het tijdstip voor het ontwikkelgesprek inplannen.
In principe loopt het contact tussen de leerling en ouder(s)/verzorger(s) in eerste instantie via de mentor. Er zijn echter een paar bijzonderheden:
Administratie: voor algemene vragen, wijzigingen in persoonsgegevens, thuissituatie, etc. kun je terecht bij administratie@limus.nl. Een aantal vragen wordt wellicht al in deze schoolwiki beantwoord.
Financiën: met financiële vragen kun je terecht bij financien@limus.nl.
Contact tussen leerlingen, ouders en medewerkers
Zoals hierboven al vermeld, loopt het eerste contact meestal tussen de leerling en de mentor. Tijdens de dagstart, de lessen en de individuele gesprekken is er regelmatig contact tussen de leerling en docent of mentor. Daarnaast kunnen leerlingen ook altijd direct contact zoeken met onze medewerkers middels een bericht via MS Teams. Medewerkers zullen daar niet altijd direct bereikbaar zijn, maar wel binnen uiterlijk vijf werkdagen reageren.
Het contact tussen ouders/verzorgers en school verloopt via de Limus (Hoy) app. Indien gewenst maken we natuurlijk gewoon een afspraak voor een gesprek.
Jouw mentor
We hebben een aantal fantastische lieve, kundige en betrokken mentoren! Jouw mentor is jouw coach en begeleider. Hij of zij moedigt je aan om nieuwsgierig te blijven en begeleid je bij het maken van goede keuzes. Op het Limus starten we elke dag met je mentorgroep. Dan checkt de mentor hoe het met iedereen gaat en of je aan de slag kunt. Meestal sluit je je dag ook met deze groep af.
Tussendoor heb je regelmatig individuele gesprekken met je mentor over je ontwikkeling. Er is een start gesprek en er is drie keer per jaar een ontwikkelgesprek met jou, je ouder(s)/verzorger(s) en de mentor. Daarover lees je hieronder meer.
Jouw ontwikkelgesprekken
We voeren vier keer per jaar een gesprek met jou en je ouder(s)/verzorger(s): een startgesprek en drie ontwikkelgesprekken. Tijdens de ontwikkelgesprekken bespreken we jouw portfolio. Daarin staat wat je de afgelopen periode hebt gedaan en hoe je dat hebt gedaan. In je portfolio en het gesprek is er altijd aandacht voor jouw ontwikkeling op drie gebieden:
1. Jouw persoonlijk welbevinden
Om tot leren te komen geloven we dat het belangrijk is om zowel fysiek als mentaal goed in je vel te zitten. We besteden op verschillende manieren aandacht aan dit onderwerp en het komt ieder ontwikkelgesprek terug.
2. Ontwikkeling van jouw competenties en kwaliteiten
Door te reflecteren op het proces dat leidt tot de behaalde resultaten ontdek je welke kwaliteiten jij daarvoor hebt ingezet en waar jij nog in wil groeien. Door deze reflectie word jij je steeds bewuster van waar je goed in bent en waar jij nog in mag en wil groeien.
3. Jouw ontwikkeling op het gebied van leerdoelen (je leeropbrengsten)
Op het Limus ontvang je in de onderbouw weinig tot geen cijfers. Je ontvangt wel een overzicht van je ontwikkeling op leerdoelen. Het werken met leerdoelen geeft namelijk richting aan het leren. Leerlingen én docenten kunnen door het werken met leerdoelen beter en gerichter feedback, feed up en feed forward geven.
Jij krijgt feedback op leerdoelen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde, voor de algemene vakken Spaans en voor de drie projectvakgebieden: Mens & Maatschappij, Mens & Natuur en Kunst.
De mentor nodigt je samen met je ouder(s)/verzorger(s) uit voor het ontwikkelgesprek. Als leerling bereid jij (met behulp van je mentor) deze gesprekken voor. Je leert in stappen hoe je zo'n gesprek voert en leidt en hoe je om hulp kan vragen als dat nodig is.
De periodes waarin de ontwikkelgesprekken plaatsvinden staan vermeld in onze jaaragenda, die ook te vinden is in de Limus app.
Informatieavonden en ouderavonden
Op de momenten dat wij en/of ouder(s)/verzorger(s) dat nodig en gewenst vinden organiseren wij ouderavonden en/of informatieavonden. Wij vragen actief bij ouder(s) uit over welke onderwerpen zij in een bepaald leerjaar graag een informatieavond zouden willen. Dat kan bijvoorbeeld een avond zijn waarop meer wordt uitgelegd over het tienerbrein, maar ook een algemene informatieavond over hoe wij (Limus en ouder(s)/verzorger(s)) onze leerlingen begeleiden bij het leren.
Medezeggenschapsraad
De medezeggenschap van scholen is wettelijk geregeld. In onze medezeggenschapsraad (MR) zijn personeelsleden, ouders en leerlingen vertegenwoordigd. De MR heeft instemmings- en advies-bevoegdheid op een aantal schoolzaken. Deze bevoegdheden zijn vastgelegd in het medezeggen-schapsreglement. Onze MR vergadert een aantal keer per jaar. De MR is bereikbaar via mr@limus.nl.
Leerlingenraad
Op het Limus College vormen wij een leerlingenraad die regelmatig overlegt met de schoolleiding over algemene, onderwijskundige en pedagogische onderwerpen. De raad is lid van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Deze leerlingenraad is voorlopig bereikbaar via info@limus.nl
Klankbordgroep
Regelmatig vragen wij onze klankbordgroep om mee te denken over verschillende onderwerpen. Meestal hebben deze te maken met de ontwikkeling van de school. In de klankbordgroep kunnen ouders, leerlingen en partners uit de omgeving van de school zitting hebben. Interesse? We nodigen ouder(s)/verzorger(s) regelmatig uit om deel te nemen en mee te praten.
Klachtenregeling
In het algemeen lossen we klachten over school met jou of je ouders naar wederzijdse tevredenheid op. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Als we er niet samen uitkomen, dan kan een schriftelijke klacht worden ingediend bij de schoolleiding. De klachtenregeling van ons overkoepelende scholenstichting PCOU Willibrord is hier te lezen.
Leerlingenstatuut en reglement
In het leerlingenstatuut staan allerlei zaken van, voor en over jou als leerling vastgelegd. Dit gaat voornamelijk over jouw rechten en plichten. Onze leerlingen gaan samen met het LAKS in schooljaar 2023-2024 hun eigen leerlingenstatuut opstellen.
Daarnaast werken we op het Limus met een aantal schoolafspraken. Dit zijn afspraken die we samen met de leerlingen vastleggen. Onze schoolafspraken worden uitgewerkt en in combinatie met het leerlingenstatuut later in schooljaar 2023-2024 hier gepubliceerd.
Als je examen doet, zijn voor jou ook het Examenreglement en het Programma voor Toetsing en Afsluiting (PTA) van het schoolexamen van belang. Hierin staan alle procedures en regels die bij de examens van toepassing zijn. Op dit moment hebben we nog geen examenkandidaten. Zodra dat het geval gaat zijn, kan je deze documenten hier terugvinden.