Algemeen

Onze missie

Het Limus prikkelt jouw nieuwsgierigheid!

Wij geloven in het bieden van ontwikkelingsgericht onderwijs in een rijke leeromgeving. Waar jij ontdekt wie je bent en wat je passie is. Waardoor jij weet wat jij te brengen hebt en wat jij van je omgeving kan leren. Waardoor jij beseft wat jou nieuwsgierig maakt en ontdekt waar je nog meer nieuwsgierig naar bent. Nu én in de samenleving van de toekomst.​

Waarom wij bestaan

Nieuwsgierigheid is een fantastische gave die je helpt om de wereld beter te begrijpen. En die tegelijk jouw belangrijkste motivatie voor vooruitgang is. Wij koesteren die nieuwsgierigheid en zetten die in bij het leren.​ 

​De huidige generatie leerlingen groeit op in een omgeving waarin de complexiteit van het denken en het oplossen van problemen toeneemt. Dat vraagt om samenwerkingsvaardigheden, creativiteit en zelfkennis. Wij leiden je op als wereldburger met het vermogen om empathie te voelen en actie te ondernemen. ​

Waarvoor wij staan 

​Bij ons ontwikkel jij jezelf, leer je de wereld te ontdekken en je te verbinden met de wereld om je heen. Wij geloven dat het belangrijk is dat je invloed hebt op wat je leert en dat je begrijpt waarom jij leert. Door wat jij leert kan jij het beste uit jezelf, de ander en de wereld om je heen halen.  

​Op het Limus creëren we betrokkenheid vanuit interesse, en niet alleen vanuit cijfers. Iedereen leert bij ons op de manier die het beste bij hem of haar past. Om dat te bereiken stellen we bij alles wat wij doen zes mondiale competenties centraal: Samenwerking, Communicatie, Burgerschap, Karakterontwikkeling, Kritisch denken en Creativiteit.  

​Wij streven naar gelijke kansen voor leerlingen en willen schadelijke effecten van armoede en racisme tegengaan. Door het toepassen van ons onderwijsconcept streven wij naar betere leer- en ontwikkelresultaten en meer verbinding en aanwezigheid.

Onze visie

Wij zijn Limus. Een middelbare school waar kennis over jezelf en de ander net zo belangrijk is als kennis van de wereld. Op Limus ontdek je wie je bent en wat je kunt, zodat je vanuit vertrouwen keuzes maakt. Limus is een plek waar jij jouw interesses gebruikt als startpunt binnen projecten met onderwerpen uit de wereld om je heen. Je werkt aan een stevige kennisbasis en maakt op verschillende manieren zichtbaar wat je hebt geleerd. Zo verbreed je je blik en word je een zelfbewuste wereldburger.

Op het Limus doen we het samen. Samen met jou, je ouders en onze omgeving.

Wij helpen jouw leren door binnen een duidelijke structuur jouw nieuwsgierigheid te prikkelen. We geloven dat goede technologie en persoonlijke begeleiding en feedback jouw leerproces versnellen. We werken met bevlogen docenten die ons onderwijs dragen en we gebruiken bewezen concepten die de kwaliteit van ons onderwijs verhogen.

We werken in projecten (Project Based Learning) om ervoor te zorgen dat jij in de praktijk betrokken wordt bij echte vraagstukken, waardoor je de inhoud beter onthoudt. Je begrijpt waarom vakken met elkaar samenhangen. Tijdens het oplossen van de vraagstukken maak jij verbinding met de wereld om je heen. 

Voor de vormgeving van onze projecten gebruiken we de vakinhoud van Great Learning: het International Middle Year Curriculum (IMYC) dat alle eisen voor het Nederlands én internationaal onderwijs in de onderbouw dekt. 

Project Based Learning zorgt aantoonbaar voor betere leerresultaten en de ontwikkeling van belangrijke competenties. Om overal in dezelfde taal over competenties te kunnen spreken, maken wij gebruik van het Deep Learning framework: dit zijn zes mondiale competenties die zorgen voor verdiepend leren en betekenisvolle verandering. We helpen jou om de volgende competenties te ontwikkelen:

  • Samenwerken
  • Burgerschapsvorming
  • Communicatie
  • Karakterontwikkeling
  • Kritisch denken
  • Creativiteit

We geloven dat onze onderwijsvisie nu relevanter is dan ooit tevoren. Bestaande manieren van werken verdwijnen en verouderde structuren en systemen kraken in hun voegen. Door het bieden van een brede brugklas, het werken in projecten en het focussen op de ontwikkeling van competenties zijn we in staat om excellentie én gelijke kansen voor iedereen te creëren. We dragen daarmee ons steentje bij aan het doel om de toenemende kansenongelijkheid in de wereld om te keren. Er is behoefte aan daadkrachtige probleemoplossers die nieuwsgierig zijn en nieuwsgierig blijven om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

Onze kernwaarden

We vinden het belangrijk dat jij ons onderwijs leuk en aantrekkelijk vindt. Dat jij nieuwsgierig blijft en dat het leuk blijft om te leren. Samen met jou zorgen we ervoor dat jouw tijd op het Limus een tijd wordt om nooit te vergeten. Een tijd waarin jij jezelf ontwikkelt, waarin je leert wie je bent en hoe jij jouw steentje kunt bijdragen aan een mooiere wereld. Onze kernwaarden omschrijven wat wij belangrijk vinden, voor jou, op onze school:

  1. Je ontwikkelt jezelf                   
  2. Je leert de wereld ontdekken 
  3. Je hebt invloed op wat je leert 
  4. Je begrijpt waarvoor je iets leert 

Meer over deze vier kernwaarden en hoe wij je op het Limus hierin helpen te ontwikkelen lees je hier.

Schoolplan
Limus Ambitiekaart 1 Ons Verhaal Identiteit Missie Visie Kernwaarden

Onze identiteit

​Het Limus College is een school voor vmbo-tl, havo en vwo. Het Limus is één van de veertien scholen voor voortgezet onderwijs die deel uitmaken van de stichting PCOU Willibrord. PCOU Willibrord bestuurt daarnaast ook 30 basisscholen in Utrecht. Het Limus College werkt binnen én buiten de stichting samen met andere VO-scholen op het gebied van onderwijsontwikkeling en onderwijskwaliteit.  

​De identiteit van PCOU Willibrord sluit goed aan bij onze school. Het Limus College streeft ernaar bij te dragen aan een inclusieve samenleving, die plaats biedt aan iedereen en waarin iedereen ertoe doet en meedoet. We willen leerlingen helpen ontdekken wie zij zijn, welke plek zij willen innemen in onze wereld en hoe zij het verschil willen maken in die wereld. In onze missie en visie beschrijven wij hoe wij daar invulling aan geven.  

What’s in a name?

​Waarom wij niet het Limés maar het Limus College heten 

​Limus is een afgeleide van het woord Limes. De noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes (Latijn voor ‘grens’), liep tweeduizend jaar geleden van Engeland tot Afrika. Deze grenslijn loopt dwars door het gebied waar de school staat.  

​Er is voor Limus gekozen, waardoor het woordje "us" erin zit. Dat gaat dus over ONS, wij als wereldburgers. De i staat voor het Engelse "I", of ik, de wereldburger als individu. De punt op de i staat voor ‘jouw interesse is ons startpunt’ en samen werken we naar de volgende stap, jouw stip op de horizon.  

Aanmeldprocedure jaar 1

Je kunt naar het Limus komen met een vmbo-tl, havo of vwo advies. We gaan er vanuit dat je op onze open dag en/of open lesmiddag geweest bent en gemerkt hebt dat het Limus bij jou past. Als je dat niet hebt gedaan, maar bijvoorbeeld deze website heel goed gelezen hebt, ben je natuurlijk ook van harte welkom! Aanmelden voor het Limus gaat net als alle andere Utrechtse scholen in het voorjaar via je groep 8 leerkracht. De exacte procedure voor dit jaar vind je op www.naarhetvo.nl 

Aanmeldprocedure zij-instromers

Het Limus groeit met de leerlingen mee. Schooljaar 2024-2025 is er een eerste en tweede leerjaar, het daarop volgende jaar een eerste, tweede en derde schooljaar en zo verder.

Als je van je huidige middelbare school wilt overstappen naar het Limus, moet je dus eerst even goed kijken of we jouw leerjaar al aanbieden. Als dat het geval is, dien jij je aan te melden via je huidige school. Er wordt dan contact met je opgenomen, je kunt eventueel een dagje meelopen en je hebt een gesprek met één van onze mentoren om te kijken of het Limus bij jou past. Als dat zo is, hoor je van ons of er plek is en ontvang je een inschrijfformulier. Daarna regelen we het administratief met je oude school. We gaan ervan uit dat je oude school op de hoogte is zodra je bij ons een dag komt meelopen.

Opbouw van de school

Het Limus heeft een driejarige brugperiode. Dit betekent dat we pas vanaf het derde jaar gaan bepalen via welke route je eindexamen gaat doen. 

De eerste drie jaar volg je de kernvakken (Nederlands, Engels, wiskunde) én de talen (Spaans en Duits) op je eigen route. Dit doen we omdat deze vakken het meest voorspellend zijn richting het eindexamen. We ontdekken zo samen goed op welke route jij je eindexamen kan gaan doen.

Alle andere vakken (zoals bijvoorbeeld natuurkunde, scheikunde, biologie, geschiedenis, economie en aardrijkskunde) komen samen in projecten. Hierin werken vmbo-tl, havo en vwo leerlingen samen. Net als in de échte wereld leer je zo van elkaars kwaliteiten én werk je aan jouw competenties, zoals bijvoorbeeld het leren samenwerken en communiceren. Natuurlijk dagen we je ook binnen de projecten uit op je eigen niveau.

Uiteindelijk kun je na vier jaar op het Limus eindexamen vmbo-tl doen, na vijf jaar eindexamen havo en na zes jaar eindexamen vwo.

Onze lessen, rooster en jaarplanning

Ons onderwijs bestaat uit kernvaklessen, projecturen met verdiepingslessen en lessen voor de talen en lichamelijke opvoeding.

Elke dag start je met jouw vaste groep in een dagstart met je mentor en je sluit de dag af met deze groep en je mentor. Dit zijn de momenten waarop gekeken wordt of iedereen weet wat hij/zij moet doen, of je lekker in je vel zit of dat er andere belangrijke dingen spelen. Ook kan het zijn dat we tijdens een dagstart aandacht besteden aan leesonderwijs, of dat jij kan oefenen met bijvoorbeeld rekenen of spelling. Hoe een dag er precies uit ziet? Dat lees je hier.

Onze schooltijden

De school is elke dag geopend tussen 08:15 en 17:00. Jouw lesdag en schooltijden daartussen staan vast. Je start altijd van 09:00 tot 09:30 met een gezamenlijke dagstart, daarna volgen er 6 les en/of projecturen en tussen 14:50 en 15:05 sluiten we samen de dag af. Daarna is het tijd om naar huis te gaan om lekker te sporten, muziek te maken of op een andere manier te ontspannen! 

Als je nog wat extra tijd nodig hebt kan je ’s ochtends al eerder (08:30) komen of ’s middags iets langer blijven om dingen af te maken.

Jaaragenda

Natuurlijk heb je op het Limus ook soms vakantie. Daarnaast werken onze medewerkers graag aan hun persoonlijke ontwikkeling en de schoolontwikkeling. Je begrijpt dat het ook belangrijk is om als team samen te leren, af te stemmen en goed samen te werken. Daarom hebben we onderstaande studiemomenten voor medewerkers dit schooljaar ingepland. Met deze planning werken aan het ontwikkelen van kennis voor het beste onderwijs voor jou en voldoe jij nog steeds ruim aan de wettelijke onderwijstijd die een leerling per jaar in Nederland minimaal moet volgen. Het vakantierooster en studiedagen worden jaarlijks door de medezeggenschapsraad goedgekeurd.

In de kolom hiernaast zie je de actuele activiteiten. Via onderstaande button zie je de hele jaarkalender. Deze is ook te vinden in de Limus App onder ‘jaarkalender’.

Laden...
 

Contact

Algemene schoolgegevens

Het Limus College is samen met 30 basisscholen en 14 middelbare scholen onderdeel van de Utrechtse scholenstichting PCOU/Willibrord en is administratief als nevenvestiging verbonden aan het St-Gregorius College. Ons brinnummer is 01KF05.

Meer informatie over onze school is te vinden op www.limus.nl

Contactgegevens Limus College:
Oesterzwam 1
3451 HB Vleuten
Tel. 030-8081318
Info@limus.nl

Rector: Gijs Droste

Meer informatie over onze overkoepelende scholenstichting is te vinden op www.pcouwillibrord.nl

Contactgegevens PCOU Willibrord:
Grebbeberglaan 9a
3527 VX Utrecht
Tel. 030-2723123
Info@pcouwillibrord.nl

College van Bestuur: Fawzia Nasrullah

Net zoals elke andere school houdt de Inspectie van het Onderwijs toezicht op het Limus College. Algemene informatie over de inspectie en contactgegevens zijn te vinden op www.onderwijsinspectie.nl.

Financiën

De schoolkosten bestaan uit een viertal onderdelen:

Kosten voor lesmateriaal, betaald door de school

Deze kosten voor lesmateriaal, digitale oefenprogramma's, toetsen, etcetera worden door de overheid aan de school vergoed.

Met behulp van het curriculum van Great learning (IMYC) en (digitale) methodes ontwikkelen wij projectonderwijs voor onze leerlingen. Binnen deze projecten bieden wij leerlingen ook (digitaal) oefenmateriaal aan. Daarnaast werken we voor de kernvakken met methodes, waar nodig en gewenst met (digitale) licenties en werkboeken.

Kosten voor leerlinggebonden materialen

Document Bijlage Schoolbenodigdheden 2023 2024

Denk hierbij aan een woordenboek, atlas, schriften, rekenmachine, schrijf- en tekenmaterialen, enzovoort. Deze betaalt de leerling/ouder/verzorger zelf. Een lijst van benodigde materialen wordt voor aanvang van het nieuwe schooljaar naar alle leerlingen en ouders/verzorgers gestuurd. Hiernaast zie je de lijst van schooljaar 2023-2024. 

Laptop

Document Bijlage Laptop 2023 2024

Op het Limus bieden we een deel van de lesstof digitaal aan. Daarom werken alle leerlingen op een laptop. We vragen ouders/verzorgers om deze aan het begin van de schoolloopbaan aan te schaffen. Je kunt ervoor kiezen om zelf een laptop (met de door ons verstrekte minimale eisen) aan te schaffen. Of je kunt er een via een door ons geselecteerde leverancier kopen of huren. Dit heeft als voordelen dat wij aan deze laptops ondersteuning kunnen verlenen, dat hij zeker geschikt is voor ons netwerk, dat leerlingen zich niet onderscheiden van elkaar op dit gebied en er soortgelijke reservelaptops aanwezig zijn. Meer informatie ontvang je via een informatiebrief als je bij ons op school komt. Hiernaast zie je de informatie hierover voor schooljaar 2023-2024.

Vrijwillige ouderbijdrage

Op het Limus vinden wij het belangrijk dat we ons verbinden met de wereld om ons heen. Daarom bieden wij naast het reguliere curriculum extra activiteiten aan om het leren van onze leerlingen te verdiepen en aantrekkelijk te maken. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een introductiekamp, excursies en extra (buitenschoolse) activiteiten, uitwisselingen en studiereizen.

Voor deze extra activiteiten wordt een vrijwillige bijdragen van ouder(s)/verzorger(s) gevraagd. Uitgangspunten bij het vaststellen van deze bijdrage zijn:

  • Vrijwilligheid: schoolkosten zijn vrijwillig, ouder(s)/verzorger(s) zijn derhalve niet verplicht deze kosten te betalen. De school is echter wel afhankelijk van de ouderbijdragen, omdat we voor deze niet-verplichte activiteiten en voorzieningen geen andere financieringsbronnen hebben. Bij het ontbreken van ouderbijdragen bestaat het reële risico dat ze om financiële redenen niet meer kunnen worden aangeboden. Dit zou een verschraling van het onderwijsaanbod betekenen.
  • Transparantie: het Limus communiceert op een heldere en duidelijke wijze met ouder(s)/verzorger(s) over de schoolkosten. Hierbij splitst de school de kosten uit per leerjaar, opleiding en bestemming of doel. Tevens geeft de school aan voor welke zaken ouder(s)/verzorger(s) zelf zorg dienen te dragen.
  • Beheersing: het Limus spant zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden met behoud van kwaliteit. In principe wordt er niet meer in rekening gebracht dan vooraf gecommuniceerd.
  • Instemming: de MR-oudergeleding van het Limus verdiept zich in de informatie die het Limus aanlevert rondom de hoogte, bestemming en de ontwikkeling van de totale schoolkosten en levert een constructief-kritische bijdrage aan de transparantie en beheersing van deze kosten.

Deze vrijwillige bijdrage wordt jaarlijks vastgesteld en is voor schooljaar 2023-2024 voor leerjaar 1 €250. Als het niet lukt om deze bijdrage (ineens) te betalen zijn er mogelijkheden om in termijnen te betalen, de U-pas in te zetten of contact op te nemen met Stichting Leergeld Utrecht. Het is ook mogelijk om een extra donatie te doen in het solidariteitsfonds van het Limus College dat beheerd wordt door de Stichting Leergeld Utrecht.

Schade en wettelijke aansprakelijkheid
Limus leerlingen zijn via school verzekerd met een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor gebeurtenissen tijdens schoolactiviteiten.

Het Limus College is niet aansprakelijk voor diefstal, zoekraken of beschadiging van jouw eigendommen. Je ouders/verzorgers zijn aansprakelijk voor de schade die jij als leerling toebrengt aan medeleerlingen, schoolgebouw, inventaris of apparatuur. Meestal valt deze schade onder de wettelijke aansprakelijkheid. We raden je aan om kostbaarheden thuis te laten.

Algemeen
Limus Kwaliteitskaart 4 Schoolkosten Verzekeringen En Sponsorbeleid